Ahma insinöörien projektipäällikkö Anni Matinheikki on jo vuosien ajan saanut työpöydälleen työpaikkansa historiallisten rakennusten korjaushankkeita. Kiinnostus konservointiin ja restaurointiin on elänyt Annin mielessä jo pitkään, ja yksi unelma siihen liittyen on jo toteutunut, kun hän vuosi sitten aloitti restaurointiopinnot töiden ohessa.

– Olin vuosien varrella aina välillä etsinyt tietoa konservoinnin ja restauroinnin opiskelumahdollisuuksista, mutta paikat tuntuivat olevan maantieteellisesti liian kaukana tai muuten liian vaikeasti saavutettavia. Kokopäivätyöstä tuntui mahdottomalta irrottautua esimerkiksi neljän vuoden koulutusohjelmaan tai muuttaa toiselle puolelle Suomea.

Muutamien yhteensattumien johdattamana aika ja paikka erikoistumisopintoihin löytyikin yllättäen. Perhevapaalla olevan Annin oli tarkoitus lähteä joksikin aikaa Englantiin miehensä työn perässä, kun korona peruuttikin muuttoaikeet.

– Juttelin jälleen kerran jonkun kanssa restaurointihaaveistani ja innostuin taas katsomaan, onko mitään tarjolla. Kävi ilmi, että Turun ammattiopistosäätiö on muutaman vuoden ajan tarjonnut mahdollisuutta opiskella rakennusten restaurointia. Kun koronan vuoksi työni oli muuttunut lähes kokonaan etätyöksi ja mieheni pystyi jatkamaan etätöitä perhevapaansa jälkeen Englanti-reissun peruunnuttua, meillä olikin yhtäkkiä mahdollisuus muuttaa Turkuun.

Restaurointi vaatii läsnäoloa, sillä opinnot suoritetaan pääosin erilaisilla työmailla harjoitellen. Onneksi Turussa oli valmiiksi jo lasten kummejakin, joten päätös opintovapaalle jäämisestä ja uuteen kaupunkiin muuttamisesta oli helppo.

Geselliuksen, Lindgrenin ja Saarisen itselleen kodiksi ja ateljeeksi suunnittelema Hvitträskin rakennukset valmistuivat 1903-1905. Nyt työn alla on entisen talousrakennuksen, nykyisen ravintolarakennuksen peruskorjaus, ja Anni toimii hankkeessa projektipäällikkönä. Kuva: Iiro Rautiainen

Joustava työ mahdollisti opinnot

Ahmoilla ehdotukseen opintovapaasta ja osa-aikaisesta työskentelystä suhtauduttiin kannustavasti. Suojelukohteiden ja muiden vanhojen rakennusten säästävään korjaamiseen erikoistunut osaaja on toki työnantajalle arvokas asia, vaikka opiskelun vuoksi Anni ei olekaan vuoden aikana ehtinyt osallistua täyspäiväisesti Ahmojen toimintaan.

– Pyysin, että voisin ottaa pari projektia opintojeni oheen, ja heti, kun tarjouksemme Hvitträskin ja Kansallismuseon hankkeista oli hyväksytty, sainkin ne hoitaakseni. Nämä ovat minusta todella kiinnostavia projekteja ja tukevat tietysti hyvin opintojanikin.

Jos kaikki menee suunnitellusti, Anni valmistuu restaurointialan artesaaniksi kesällä 2022. Sen jälkeen Anni toivoo saavansa mahdollisimman paljon erikoisosaamistaan vastaavia projekteja.

Vanhojen rakennusten korjaaminen vaatii laajaa ymmärrystä käytetyistä rakennustavoista ja -materiaaleista. Kuva: Iiro Rautiainen

Haluan olla meillä Ahmalla historiallisten hankkeiden asiantuntija, sillä suojelluissa kohteissa tarvitaan vähän erilaista projektinjohto-otetta kuin tavanomaisemmissa korjauskohteissa. Erityisesti minua innostavat vähän pienemmät kohteet, sillä niissä projektinjohto voi olla luovempaa ja ketterämpää. Ihan unelmakohde olisi joku samantapainen hanke kuin Kyösti Kakkosen Rauhalinnan kunnostus Savonlinnassa: että projektin edetessä voisi rakennusta kunnioittaen päättää mitä tehdään eikä edetä jäykästi totutulla kaavalla, jossa ensin lyödään suunnitelmat lukkoon ja sitten edetään niiden mukaan.

Teksti: Nora Tamminen, Pilgrim