Töölön raitiovaunuvarikko Helsingin kantakaupungissa on käynyt läpi muutaman vuoden peruskorjauksen. Nyt jo 108 vuoden ikään ehtinyt varikko on saanut vuonna 2017 alkaneessa saneerauksessa uuden vesikaton, ja myös julkisivu ja sisätilojen kiskot ja lattiarakenteet on kunnostettu.

– Tulin itse mukaan hankkeeseen melko loppumetreillä eli viimeisten raiteiden 15 ja 16 kunnostukseen. Koko varikko on nyt käyttökunnossa, kertoo Ahma insinöörien projektipäällikkö Jyri Niskanen.

Ahma insinööreiltä projektissa on eri vaiheissa ollut mukana useampiakin osaajia, mutta rakennusvalvoja Jani Helminen on nähnyt varikkoremontin kaikki vaiheet:

– Erikoista tässä hankkeessa on tietysti se, että varikko on ollut koko ajan raitiovaunujen käytössä. Töiden tahdistukset ja vaiheistukset on pitänyt käydä tarkasti läpi, jotta raitiovaunut pääsevät aina sovituille raiteille. On tarvittu tiivistä yhteistyötä tilaajan, käyttäjän, suunnittelijoiden sekä urakoitsijoiden kanssa. Katselmuksia ja työmaakokouksia on pidetty runsaasti, jotta esimerkiksi käyttäjän muutostoiveet on voitu huomioida työn aikanakin. Haasteellinen ja mielenkiintoinen hanke!

Varikkorakennus kunnostettiin sekä sisältä että ulkoa. Julkisivun kauniit koristeet pääsevät korjattuina oikeuksiinsa. Kuva: Iiro Rautiainen

Historian havinaa ja tiukkoja aikatauluja

Varikkorakennus on myös historiallisesti arvokas kohde, ja Janin mukaan kaikki säästettäväksi suunniteltu onnistuttiin säilyttämään ja julkisivujen upeat koristeetkin ehostettiin entiseen loistoonsa. Aivan kaikkea vanhaa ei varikolla ollut tarkoituksenmukaista säästää:

– Nykyään taukohuoneena toimivan vanhan lipunmyyntitilan julkisivulaatoitus oli suunniteltu vaihdettavan rappaukseksi. Tämä muutos vaati useita palavereja Helsingin kaupunginmuseon sekä rakennusvalvonnan kanssa, mutta lopulta laatoituksen vaihto rappaukseksi onnistui, Jani kertoo.

Elokuussa 2021 tehtiin osittainen käyttöönottokatselmus, joka sujui kiireellisestä tarpeesta huolimatta mallikkaasti.

– Syysliikenteen alkaessa työt raiteella 15 oli saatu niin valmiiksi, että onnistuimme käyttäjän toiveesta järjestämään osittaisen käyttöönottokatselmuksen etuajassa heti seuraavalle päivälle. Tästä erityiset kiitokset urakoitsijoille ja muille projektiryhmän jäsenille, Anna Martemaa HKL:ltä kertoo.

Kiskojen korjaus tehtiin osissa, jotta raitionvaunuilla oli saneerauksenkin aikana aina joku osa käytössä. Kuva: Iiro Rautiainen

Vastaanottokokous pidettiin syyskuun lopussa ja rakennustyöt varikolla ovat vihdoin hiljenneet. Historiallisen varikon saneeraushanke jää ahmalaisille mieleen ainutlaatuisena työnä.

– Perinteisempiin talonrakennushankkeisiin tottuneelle ihmiselle varikon korjaus on tietenkin tosi toisenlainen homma. Raitionvaunujen vuoksi hanke oli esimerkiksi sähköturvallisuuden osalta aivan erilainen kuin tavalliset rakennukset. Jo suunnittelu vaati tavallista tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa huolehtimista kiskojen sekä niihin liittyvien huolto- ja pesulinjojen toiminnan kannalta. Raidekorjauksen tehnyt urakoitsija oli kyllä hyvä ja yhteistyökykyinen, joten itse työt etenivät varsin sujuvasti, Jyri kiittelee.

Janille puolestaan varikon laajat betonikorjaukset ja laattojen valut olivat projektin mielenkiintoisinta antia.

– Myös aikataulun seuranta oli kiinnostavaa, kun projektissa tehtiin useamman urakoitsijan voimin sekä sisä- että ulkopuolisia töitä, Jani kertoo.

Teksti: Nora Tamminen, Pilgrim