Yksityisinä hankkeina rakennettavissa palvelutiloissa panostetaan laadukkaan elämän aineksiin.

Helsingin Malminkartanoon on valmistumassa loppuvuodesta uudenlainen kokonaisuus, joka kokoaa saman pihapiirin ympärille asuntoja vanhuksille ja kehitysvammaisille, päiväkodin ja koirien päiväkodin. Pitkäaikaista asumista on tarjolla erilaista tukea tarvitsevien tarpeisiin, ja ryhmäkodeissa on tiloja niin yksityisyyteen kuin yhteisöllisyyteen. Hyvinvointia tukevia palveluita ei tarvitse etsiä kaukaa, sillä korttelista löytyy asukkaille esimerkiksi pieni spa, sauna, kuntosali ja hierontaan sopiva tila.

Matalahkojen, kolme- ja nelikerroksisten talojen väliin jää vanhan ajan yhteisöllisyyttä henkivä turvallinen sisäpiha, joka jakautuu eri asukkaiden ja käyttäjien omiin osioihin sekä yhteiseen aistipuutarha-alueeseen.

Kokonaisuus on Hoivatilat Oyj:n Toiveiden kortteli -konseptin mukainen palvelukortteli, joka toteutetaan palvelumallilla: Hoivatilat rakennuttaa ja vuokraa tilat, ja Norlandia Hoiva huolehtii hoivapalveluista.

Ahma insinöörien Jukka Löfgren on toiminut kokonaisuuden rakennusvalvojana, ja Ahmoilta projektissa on ollut mukana myös sähkö- ja LVI-töiden valvojat.

– Erityistä tässä kohteessa on ollut se, että kaikkien asukastilojen on oltava esteettömiä. Valvonnan kannalta on siis oltu tarkkoja erityisesti pesuhuoneiden kaatojen ja kynnyskaivojen kohdalla. Myös pihoilla on pitänyt ottaa huomioon kaatojen maltillisuus, jotta siellä on turvallista kulkea, Jukka kertoo.

Palvelukorttelin yhteisen sisäpihan suojista tulee löytymään asukkaille ja käyttäjille suunnattuja palveluja. Kuva: Kim Öhman

Pandemia ei haitannut aikatauluja

Palvelukorttelin rakennustyöt alkoivat alkuvuodesta 2021. Työt etenevät tällä hetkellä aikataulussa, joten sopimuksen mukainen valmistuminen 22.11.2022 näyttää pitävän paikkansa. Jukan mukaan rakentaminen pandemia-aikana ei ole haitannut juurikaan töiden edistymistä:

– Ihmeen vähän mitään yllätyksiä on tullut. Joitain toimituksia väitettiin viivästyvän koronan takia, mutta tiedä sitten varmaksi. Joissain materiaaleissa oli kyllä saatavuusongelmia.

Ahma insinöörit on ollut mukana myös Hoivatilojen muissa rakennuskohteissa, kuten vastavalmistuneen Espoon kristillisen koulun hankkeessa. Yksityinen koulu on Suomessa harvinainen näky, ja tässäkin kohteessa rakennusvalvojana toimineen Jukan mukaan myös koulun energiaratkaisut poikkesivat tavallisesta:

– Espoon kristilliseen kouluun valikoitui lämmitysmuodoksi maalämpö, kun tavallisesti päädytään kaukolämpöön. Lisäksi vesikatolle asennettiin aurinkopaneeleita. Espoon Matinkylässä sijaitsevaan koulurakennukseen saatiin tilat 1.– 9. luokkien lisäksi päiväkodille, taidekoululle ja iltapäiväkerhotoiminnalle. Oppilaat ja opettajat pääsivät muuttamaan uutuutta hohtavaan rakennukseensa suunnitelmien mukaisesti tammikuun alussa 2022.

Teksti: Nora Tamminen