Avada Accountant Demo

Johanneksenkirkon peruskorjaus etenee aikataulussaan

Ennen kesää kerroimme Johanneksenkirkon peruskorjauksesta, missä Ahma insinöörit vastaa rakennuttamisesta, rakennustöiden valvonnasta sekä turvallisuuden-, kosteuden- ja puhtaudenhallinnan koordinoinnista. Johanneksenkirkon peruskorjaus on paljolti korkean paikan ulkotyötä, joka on asettanut joillekin työvaiheille erityisiä vaatimuksia.

Tällä hetkellä työmaa on valmistautumassa seuraavaan vaiheeseen, jossa kirkon eteläpuolen telineet puretaan ja siirretään pohjoispuolelle. Ensimmäisen vaiheen korjaustyöt ovat edenneet hyvin aikataulussa laadusta tinkimättä, eikä mitään ennalta-arvaamatonta ole toistaiseksi tullut vastaan.

Projektipäällikkönä hankkeessa on Ahma insinöörien Teemu Rantala. Rantala vastaa aikataulun, laadun ja kustannusten seurannasta. Näistä pidetään työmaalla säännöllisesti erillispalavereita, joissa seurataan kokonaistilannetta. Tämä helpottaa aikataulussa ja budjetissa pysymistä.

Gargoili-patsaiden entisöinti vaatii erityistä taiteellista osaamista

Gargoili-patsaan muotti ennen valua. Kuva: Entisöinti Athene Oy.

Erityinen työvaihe projektissa on ollut betonikoristeiden entisöinti eli suurimittaiset muotti- ja paikallavalutyöt.

Varsinkin gargoili-patsaiden kohtalo on kiinnostanut monia työmaan ohi kulkevia. Gargoili tulee ranskan sanasta gargouille, joka tarkoittaa irvokasta veistoshahmoa, jonka tehtävä on pitää pahat voimat loitolla. Niillä on myös käytännöllinen tehtävä johtaa katolle satanut vesi pois. Ulkonevien gargoilien kautta sadevesi lentää mahdollisimman kauas seinästä ehkäisten seinän rapautumista.

Rantala ja rakennusvalvojana projektissa toimiva Ahma insinöörien Jukka Löfgren kävivät elokuussa katselmoimassa entisöintitöitä Entisöinti Athene Oy:n tiloissa Lohjan Muijalassa.
Kokemusta Johanneksenkirkosta Entisöinti Athenen Peter Backmanilla on jo entuudestaan. Hän on nyt neljättä kertaa mukana rakennuksen korjaustöissä. Silti gargoilien ja muiden ornamenttien entisöinti oli nytkin ainutlaatuinen ja haastavakin projekti.

– Tällä kertaa uusimme yhden isommista gargoilipedoista kokonaan. Siihen kului 400 litraa betonia, mikä on valtava massa ja kertoo työn kokoluokasta ja prosessin haastavuudesta. Myös uusittavat pienoistornit ovat valtavan kokoisia betonitöitä.

Kokonaan uusittavan isomman gargoili-patsaan muotti valmistettiin Entisöinti Athenen pajalla vanhaa patsasta hyödyntäen.

– Ensin uusittavasta gargoilista tehdään kipsivalos, joka terävöitetään. Terävöitetystä mallista saadaan uusi muotti, josta tehdään lopullinen betonivalos. Muotin valmistumisen jälkeen se asennettiin millimetrin tarkasti tornin seinälle valutöiden suorittamista varten, Backman kuvailee.

Muottien valmistaminen vaatii tekijältään erityistä taiteellista ja käsityöosaamista.

– Athenella on laaja verkosto käsityöalan ammattilaisia vastaamassa entisöintiprojekteista. Osaajia löytyy niin betoni-, metalli-, maalaus, rappaus- ja puutöiden kuin peltitöidenkin osalta. He ovat kaikki käsityöläisammattilaisia ja taiteilijoita omilla aloillaan.

Tuuli haastaa korkean paikan töitä

Johanneksenkirkon peruskorjaus alkoi kattojen paikkauksella, joka tehtiin nostimella. Loputkin työt on tehty pääosin yläilmoissa telineillä.

Tuuli tuo omat haasteensa korkean paikan ulkotöihin, mutta siitä huolimatta työt ovat sujuneet hyvin.

– Ulkona kova tuuli voi vaikeuttaa tai hidastaa joitakin työvaiheita. Yläilmoissa tuulee aina jonkin verran ja se vaikuttaa esimerkiksi betonipaikkausten jälkihoitoon siten, että niitä on kasteltava tiheästi liian nopean kuivumisen ehkäisemiseksi.

Projekti valmis elokuussa 2022

– Pyysin, että voisin ottaa pari projektia opintojeni oheen, ja heti, kun tarjouksemme Hvitträskin ja Kansallismuseon hankkeista oli hyväksytty, sainkin ne hoitaakseni. Nämä ovat minusta todella kiinnostavia projekteja ja tukevat tietysti hyvin opintojanikin.

Jos kaikki menee suunnitellusti, Anni valmistuu restaurointialan artesaaniksi kesällä 2022. Sen jälkeen Anni toivoo saavansa mahdollisimman paljon erikoisosaamistaan vastaavia projekteja.

 

Vuonna 1891 valmistunut Johanneksenkirkko on Helsingin kolmanneksi vanhin kirkko.  Johanneksenkirkko on Pohjoismaissa ainutlaatuinen uusgoottilainen kirkkorakennus, koska se on edelleen alkuperäisessä asussaan ja se halutaan myös säilyttää sellaisena.

Johanneksenkirkon peruskorjauksen on määrä olla valmis elokuussa 2022.

Videolta pääset kurkistamaan korjaustöiden kulisseihin:

Teksti: Nina Alivirta, Pilgrim