Ahmojen toimitilat vastaavat jatkossakin hybridityön vaatimuksiin

Työntekijöille tehdyn kyselyn mukaan toimistolle halutaan myös tulevaisuudessa, mutta tiloja voisi hiukan päivittää.

Saara Kippo
Toimitusjohtaja Saara Kippo aikoo itse jatkossa työskennellä pääosin toimistolla. Kuva: Iiro Rautiainen

Ahma insinöörien toimitiloja Helsingin Haagassa ei koskaan edes harkittu muutettavaksi viimeisimpien avokonttoritrendien mukaiseksi, mikä on ollut oikea onnenpotku tätä päivää ajatellen. Koronan tuoman etätyön lisääntymisen myötä Ahmoilla tehtiin tänä keväänä kysely, jossa selvitettiin työntekijöiden toiveita toimiston jatkon suhteen.

– Tällä hetkellä toimistossamme on omat työpisteet kaikille pääkaupunkiseudun Ahmoille. Lähtökohta on ollut, että jokaisella olisi oma nimetty paikka ja vaikka paperia käsitellään koko ajan vähemmän, niin myös säilytystilaa niille papereille ja mapeille, joita edelleen tarvitaan työskentelyssä. Valvojat viettävät pääosan ajastaan työmaita kiertäen ja heille työpisteet on sijoitettu avotilaan. Avotila on sermeillä jaettu, eli kylki kyljessä ei istuta, vaan jokaisella on oma soppi. Projektipäälliköt, toimitusjohtaja ja talousjohtaja istuvat omissa huoneissaan. Heidän työnsä sijoittuu enemmän työpisteen ääreen ja puhelimessakin pystyy paremmin keskustelemaan häiritsemättä muita, kertoo Ahma insinöörien toimitusjohtaja Saara Kippo nykyjärjestelyistä.

Etätyö lisääntyi väliaikaisesti

Etätyösuositusten tullessa voimaan myös Ahmoilla jäätiin kotiin. Ennen koronaakaan kaikki olivat harvemmin paikalla yhtä aikaa, mutta etätyösuosituksen alettua jäi varsinkin avotila tyhjäksi.

– Meillä on kaikilla ollut mahdollisuus tehdä etätöitä jo ennen koronaa, mutta kokoukset työmailla ja asiakkaiden tiloissa ovat tuoneet valvojat ja projektipäälliköt joka tapauksessa Helsinkiin ja samalla usein ainakin poikkeamaan toimistolla. Etäkokousten myötä nämä käynnit toimistolla selvästi vähenivät, Saara Kippo sanoo.

Etäkokoukset toivat toisenkin muutoksen työskentelyyn, kun pöytäkirjojen ja sopimusten allekirjoitukset siirtyivät sähköisiin järjestelmiin: tarve tulostaa ja säilyttää papereita väheni merkittävästi. Sen sijaan toimivien ja varmojen nettiyhteyksien tärkeys korostui.

Kuva: Iiro Rautiainen
Kun työpäivän aikana pitää siirtyä toimistolta työmaille ja takaisin, nousevat pysäköinnin helppous ja näppärä sijainti valtaväylän varrella toimiston tärkeiksi vetovoimatekijöiksi. Kuva: Iiro Rautiainen

Ei tarvetta isoille muutoksille

Kyselyssä selvisi, että etätöitä halutaan tehdä jatkossa samaan tapaan kuin ennenkin, ja useimmat tulisivat toimistolle mieluusti 2–3 päivänä viikossa.

– Oletukseni siitä, että kaikki muutkin kokevat oman nimetyn työpisteen tärkeäksi oli kuitenkin väärä. Suurimmalle osalle riittää, että toimistolta löytyy tarvittaessa työpiste. Vaihtuvilta pisteiltä vaaditaan kuitenkin joustavuutta esimerkiksi sähköpöydän ja säädettävien työtuolien kannalta, jotta kukin saa paikasta aina itselleen sopivan. Esiin nousi myös toive tilasta, johon voi mennä rauhassa puhumaan puhelimeen. Oma neuvotteluhuoneemme on yleensä tosi vähällä käytöllä, mutta silti koettiin, että hyvä toimiva neukkari on tärkeää olla myös Ahman tiloissa, ja se palvelee myös rauhallisena tilana puhelinkeskusteluille.

Selvityksen perusteella Ahma insinöörien nykyiset tilat vastaavat paremmin kuin hyvin työntekijöiden toiveisiin. Erityisesti kiiteltiin sijaintia Hämeenlinnan tien varrella sekä parkkipaikkojen määrää, sillä moni kulkee autolla toimiston ja työmaiden välillä pitkin päivää. Toimistolla on keittiö ja hyvä mahdollisuus lounastaa rauhallisissa tiloissa muita häiritsemättä, ja saman kadun varrelta löytyy myös lounaspaikkoja.

– Neliöitä meillä on ehkä turhan paljon, joten olemme avoimia hieman pienemmille tiloille. Yhtä hyvästä sijainnista ei kuitenkaan haluta tinkiä. Pohdimme nykyisten tilojen viihtyvyyden parantamista muun muassa lisäämällä huoneiden äänieristävyyttä. Joka tapauksessa, jos muutoksia tehdään, tiedämme nyt kyselyn perusteella, mitä toimitiloilta kaivataan. Ja toiveet ovat realistisia ja helposti toteutettavia, Saara Kippo kiittelee.

Kuva: Iiro Rautiainen
Äänieristyksen toivotaan myös tarjoavan paremmat mahdollisuudet kollegoiden keskisiin kahvitaukoihin, jotta muut eivät samalla häiriinny toisten jutustelusta. Kuva: Iiro Rautiainen

Etätyön haitat korjattavissa

Etätyössä on monia hyviä puolia, eikä Ahmoilla olla havaittu kotona työskentelyn vähentävän työnteon tehokkuutta.

– Olen enemmänkin vähän huolissani siitä, että työntekoa ei malteta konkreettisesti lopettaa työpäivän päättyessä ja sairastuessa ei kunnolla levätä, kun työ on mahdollista tehdä kotisohvalta. On ehkä eri asia jäädä kotiin lepäämään, jos ainoa vaihtoehto on raahautua toimistolle. Eipä sinne kehtaakaan mennä yskimään ja niiskuttamaan ja muita tartuttamaan. Kun suositus etätöihin jäämisestä tuli työnantajan suunnasta eikä työntekijän pyynnöstä, niin heräsimme myös kiinnittämään enemmän huomiota etätyöntekijän vakuuttamiseen ja ergonomiaan kotitoimistoissa.

Työterveyshuolto tekee ergonomiakatselmuksia toimistolle, mutta toistaiseksi niitä ei ole ulotettu työntekijöiden koteihin. Niinpä omien työpisteiden ergonomiasta huolehtiminen jää jokaisen omalle vastuulle. Ahmoilla kotitoimistoja on kuitenkin varustettu lisänäytöillä ja työtuoleilla. Saara arveleekin, että jatkossa työnantajien tulee huolehtia kahden työpisteen toimivuudesta, kun työ jakautuu tasaisemmin kodin ja toimiston välille.

– Periaatteeni on, että kunhan työtehtävät tulevat hoidetuiksi, ei minulle ole väliä, mistä jokainen ne tekee. Työmaiden valvojien on toki oltava saatavilla tietyn vasteajan puitteissa työmaille ja valvojien vastuulla on itse huolehtia, että näin myös tapahtuu. Itse koen tarpeelliseksi vielä nykyistä paremmin ja järjestelmällisemmin varmistaa, että näemme toisiamme riittävän usein koko porukalla, ja että myös minun kanssani pääsee jokainen kahden kesken juttelemaan, vaikka se ei enää toimistolla tapahtuisikaan.

Omat työhuoneet parantavat keskittymistä

Toimistolla työskentelyssä on taas omat puutteensa, joista yleinen hälinä lienee häiritsevin.

– Akustiikkaan ja äänieristävyyteen tulee kyllä panostaa. Toimivaa akustiikkaa ei huomaa, mutta toimimaton aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, ärsyyntymistä ja väsymistä ilman, että syytä välttämättä itse edes tunnistaa. Koen tärkeänä, että kaikilla on rauhallinen ja häiriötön paikka keskittymistä vaativien tehtävien tekemiseen. Ja että toimistolta löytyy myös sellainen paikka, jossa lounas- tai kahvihetki voidaan yhdessä viettää ja jutella muita häiritsemättä. Nettiyhteyksien tulee olla toimivat. Yleinen viihtyvyys on tärkeää, ja se ehkä syntyy jo siisteyden ja järjestyksen kautta.

Koska Ahmojen toimistolla on vielä omia huoneita, on monella työntekijällä se etu, että keskittymisrauhaa kaivatessaan oven voi laittaa kiinni. Avotilassa on hankalampaa ilmaista muille, ettei halua tulla häirityksi.

– Tiimityöskentely on mielestäni sellaista, että sille sovitaan aika, tavat ja varmistetaan sopivat puitteet. Vaikka istuttaisiin samassa avotilassa, niin työskentelyn kannalta ei välttämättä ole kyseessä tiimi ja silloin viereisiin pöytiin huutelu häiritsee kaikkien työrauhaa.

Omien työhuoneiden säilyttäminen on siis osoittautunut mitä parhaimmaksi ratkaisuksi, ja vähemmällä käytöllä olevat avotilatkin saadaan pienillä muutoksilla toimivimmiksi kaikille.

Teksti: Nora Tamminen, Pilgrim